Природа, цивілізація людина: пошук гармонії, витоків духовності

В усі часи людство надзвичайно обережно ставилося до становлення духовності особистості, адже на міцному ґрунті духовності, моральності, культури зростає особистість відповідальна за думку, слово, вчинок.

Духовні цінності людини своїм корінням сягають глибокої давнини, де ідеалами була щира та чесна праця, турбота за ближнього. Життя протікало у відповідності до законів Бога і природи.

Кожній людині від народження надається дар – її духовність. Людина духовна в тій мірі, в якій вона замислюється над цим питанням і прагне дістати на нього відповідь.

Духовність – це творча спрямованість, наснага, енергія людини, її здатність до самоусвідомлення себе як особистості.

Усі ми бажаємо, щоб наші діти зростали чесними, щирими, добрими, розумними, відповідальними, мали добрі манери, були духовно зрілими і культурними. Сьогодні все частіше потреба у спілкуванні, активному відпочинку зникає, адже на зміну приходять віртуальні Інтернет-мережі, які пропонують школярам спілкування не виходячи із дому. Тому необхідні більш дієві засоби залучення учнівської молоді до джерел духовного, вічного, нетривіального, а також для пробудження і подальшого духовного розвитку індивіда потрібно створити відповідні умови.

І цей процес чи не найбільше підвладний закладам загальної середньої та позашкільної освіти. Освіта включає діяльність навчання і виховання, при цьому виховання має головне значення, тому що звернено не тільки до інтелекту, знань, умінь, компетенції, а до людини як суб’єкту культури історії, власного життя. Оволодіння школярами духовною культурою підносить свідомість особистості на вищий щабель, наповнюють життя й діяльність високими громадськими цілями. Духовність зміцнює єдність усього суспільства, забезпечує подолання труднощів на шляху його розвитку.

Духовно – моральне виховання учнівської молоді – це формування її свідомості, світогляду, включення в економічне, політичне, культурне життя народу, уклад життя сім’ї, нації.

Саме з метою відродження духовності шляхом вивчення християнських цінностей, народного мистецтва; ознайомлення з пам’ятками культури, оазами природи, осередками духовності нашого краю 10 жовтня 2018 року відбувся виїзний семінар-практикум заступників директорів з виховної роботи, педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти міста.

Учасники семінару відвідали:

  • Успенський собор в селі Біла Криниця (пам’ятка архітектури національного значення, побудовано у 1901-1908 р.р.);
  • краєзнавчий музей в селі Старий Вовчинець;
  • музей Ольги Кобилянської в селі Димка;
  • тропічну оранжерею села Кам’янка;
  • сироварню та пасіку в селі Михайлівка.                                                                                                       Програма семінару була цікавою, пізнавальною, змістовною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *