До раціону діток Чернівецької громади тепер, зокрема, входитимуть перепелині яйця, пекінська капуста, куряче філе та філе індички, курага, родзинки…
Також, якщо раніше меню для закладів дошкільної освіти було двотижневе і складалося на два періоди – зимово-весняний і літньо-осінній період, то тепер на кожен сезон меню складається окремо на чотири тижні.
Як відомо, з 1-го січня 2022 року вступила в дію Постанова Кабінету міністрів України №305 від 24 березня 2021 року « Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Отож тепер кардинально змінено організацію харчування в закладах дошкільної освіти. Ця реформа має на меті здорове харчування дітей.
Відтепер зменшено споживання дошкільнятами цукру, солі, хліба і борошняних виробів та картоплі. З раціону дітей виключено споживання сосисок і ковбасних виробів. Значно розширено раціон дітей овочами та фруктами, залежно від сезону, вони подаються сирими або ж проходять термічну обробку.
Зокрема, салати з овочів мають бути в раціоні дітей у кожному прийомі їжі – сніданок, обід, вечеря, щоденно. Враховуючи вимогу щодо різноманітності страв у меню, салати готуються різні – як солодкі, так і солоні. Наприклад, є салат з капусти з додаванням моркви чи замороженого горошку. Капуста обдається окропом, що пом’якшує її, також вона шаткується дуже дрібненько.
Із меню повністю виключена консервація: консервований горошок, згущене молоко, рибні консерви. Натомість використовуються заморожені овочі і ягоди, зокрема заморожений горошок і цвітна капуста. Макаронні вироби використовуються тільки із твердих сортів пшениці. До групи круп додано булгур.
Відповідно до цієї Постанови і норм споживання кількості того чи іншого продукту, конкретно у Чернівецькій громаді управлінням освіти міської ради оголошено тендерні закупівлі і введені у раціон такі нові продукти: яйце перепелине, пекінська капуста, м’ясо – філе індички і куряче філе, курага, родзинки, сочевиця.
З раціону дітей також виключена випічка. Однак потужності закладів дозволяють випікати, і зараз садочки випікають хліб самостійно, закуповується житньо-пшенична мука.
Більшість продуктів для наших садочків вже закуплено, вони постачаються у заклади дошкільної освіти Чернівецької громади. Наразі підписуються ті договори, які виставляються на міжнародні торги.