Профілактика тютюнопаління, здорове харчування, емоційне вигоряння

Лекції на ці та інші теми у ліцеях та гімназіях Чернівецької громади проводять фахівці Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
Такі зустрічі тривають впродовж лютого у кількох ліцеях та гімназіях. А загалом заходи із профілактики хвороб відбуваються у закладах загальної середньої освіти регулярно, є такі заклади, де фахівці центру побували вже по 5-6 разів.
-Теми лекцій дуже різноманітні. Це і вплив куріння на здоров’я та життя, репродуктивне здоровʼя молоді, статеве дозрівання дівчат (бесіда-лекція лише для дівчаток), ВІЛ/Наркоманія, тарілка здорового харчування… І ми намагаємося охопити якнайбільше учнівської аудиторії, розповідаючи про профілактичні заходи. Вдячні управлінню освіти за співпрацю і за розуміння того, що робимо спільну потрібну справу. Для вчителів теж проводили онлайн-лекції, зокрема на тему «Емоційне вигорання педагогічних працівників», – розповідає Ольга Прижбило, завідувачка відділу промоції здорового способу життя Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України. – Розповідаємо також про імунопрофілактику – важливість дотримання календаря профілактичних щеплень та ревакцинацій від основних інфекційних хвороб, про профілактику основних сезонних вірусних захворювань та гострих кишкових інфекцій, завжди і всюди говоримо про профілактику алкогольної залежності та наркоманії, тютюнопаління…
Також фахівці центру разом з студентами БДМУ проводили навчання для школярів і навчали вимірювати артеріальний тиск та розпізнавати основні ознаки серцевих хвороб. Фахівець – координатор з гігієни рук, навчав учнів правил миття рук та розповідав про основні захворювання, які передаються через брудні руки.
Відділ промоції здорового способу життя центру займається освітньою роботою серед населення з профілактики інфекційних і неінфекційних хвороб, організовує та проводить санітарно-гігієнічні навчання з питань збереження здоров’я та здорового способу життя. Звісно, найбільший акцент у своїй роботі медики роблять на зустрічах зі студентами та учнями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *